digitaal condoleren

“Doe maar wat jullie willen, ik ben er dan toch niet meer”

Praten over de dood, we doen het niet graag. En nadenken over onze eigen uitvaart of die van een naaste vinden we vaak ongemakkelijk. Hoe komt het toch dat we het gesprek over het laatste afscheid, het liefst uit de weg gaan? Is het omdat we er bang voor zijn? Is het omdat het ons te zeer raakt? Of omdat het te dichtbij komt? Er zijn genoeg reden om het nog even voor je uit te schuiven en het er niet over te hebben. “Ja, maar het is nog lang niet zover”, of “doe maar wat jullie willen, ik ben er dan toch niet meer”. Uitspraken die je vast ooit hebt gehoord en ook heel begrijpelijk zijn. En toch…..het kan jou en je naasten rust brengen als helder is wat jou ideeën en wensen zijn bij het laatste afscheid. Doordat we niet graag over de dood praten, zijn mensen niet goed op de hoogte wat er allemaal kan en mag bij het laatste afscheid. Want, wist jij dat je altijd je eigen uitvaartbegeleider mag kiezen, ook als je elders verzekerd bent? En dat het afscheid ook bij jou in de tuin mag plaats vinden? Dat je niet perse vervoerd hoeft te worden in een rouwauto, maar in elk vervoermiddel wat bij jou past? Dat de uitvaart pas op de zesde werkdag na het overlijden hoeft plaats te vinden en je dus alle tijd hebt?

Het is mijn missie om mensen te informeren en “het er over te hebben”. Er kan heel veel en er is weinig wat moet. Door na te denken wat jouw wensen zijn en te weten wat de mogelijkheden zijn kun je keuzes maken die goed voelen en passen bij jou en je naasten.

Heb het erover…….gewoon omdat het kan!                                      

 

Praat met elkaar

Zorg dat je de wensen van je naasten weet. Al is het maar in grote lijnen.         Alle keuzes overlaten aan je naasten is ook een laatste wens. Het is allemaal goed, maar…..

“heb het erover!”

Van de mensen en de dingen

van wie bleven en wie gingen

– Merel Morre –