Afscheid nemen…..stap voor stap…..dag voor dag…..

Het eerste persoonlijke contact tussen jou en mij vind ik heel erg belangrijk. Het zorgt voor een sfeer van vertrouwen en dat is nodig om goed samen te kunnen werken. Want samenwerken is wat we in de komende week gaan doen. Ik begrijp dat je hoofd er eigenlijk niet naar staat om juist nu allerlei zaken te moeten gaan regelen. En daarom gaan we dat doen in kleine “behapbare” stappen. Er zijn veel onderwerpen die we gaan bespreken, waar je over na moet denken en keuzes in moet maken. Ik geloof dat heel veel mensen het anders zouden willen als ze op de hoogte waren van alle mogelijkheden die er zijn. Er is weinig wat moet en heel veel wat kan. Ik help je om deze keuzes te maken door goed te luisteren, ook naar wat niet wordt gezegd. Ik denk mee, voel aan, wat klopt of (nog) niet, stimuleer je eigen inbreng, reik ideeën aan en ben ondersteunend bij de uitvoering van alle gemaakte keuzes. Het is een intensief proces dat veel energie van je vraagt. Ik heb hier oog voor en maak een pas op de plaats door sommige keuzes even uit te stellen. Misschien is het op dit moment genoeg en kom ik later op de dag gewoon terug. Zo maken we met elkaar van het afscheid iets moois, warms en waardevols. Het komt goed…met een traan en soms ook met een lach…stap voor stap… dag voor dag…..

 

Hieronder neem ik je mee in de stappen die we samen gaan zetten. Het geeft je een idee hoe zo’n week er uit kan zien. 

Dag 1   I  Verzorgen en opbaren

De laatste verzorging van een overledene is een mooi en bijzonder ritueel. Het lichaam krijgt nog één keer de aandacht die het verdient. De kleding waarin hij of zij is gestorven, wordt uitgedaan, het lichaam wordt gewassen en verzorgd en andere kleren worden aangetrokken. En welke kleren zijn dat dan? De favoriete spijkerbroek, het mooie feestjurkje van de bruiloft, of die lekkere warme sokken omdat hij of zij altijd koude voeten had? Misschien wil jij wel helpen bij het borstelen van de haren, of smeer je de handen in met die lekkere handcreme. De ervaring leert dat het helpen met deze zorg, hoe klein je bijdrage ook is, je veel voldoening kan geven. Het is goed voor het rouwproces en een stapje op weg naar het definitieve afscheid. Met liefde en aandacht help ik jou daarbij. Wil je liever alleen toekijken, dan is dat ook goed. Alles kan, maar niets hoeft.

Misschien heb je al nagedacht over een mooie plek voor de opbaring. Dat kan in een mortuarium, bij je thuis, maar ook in een werkplaats of atelier, of een andere plek waar je dierbare zich thuis voelde. Hoe het opbaren in zijn werk gaat en welke mogelijkheden er zijn lees je hier

Als we dan wat later aan tafel zitten bespreken we de keuze voor begraven of cremeren. We leggen de datum en het tijdstip van de uitvaart vast en denken na over een passende locatie.

We kijken samen wat er verder die dag nog kan of moet gebeuren, want niet alles hoeft meteen in het eerste gesprek geregeld te worden. Juist niet zelfs. We nemen met elkaar de tijd.

Nadat we de eerste dingen hebben gedaan, ga ik naar huis, maar ik laat je niet alleen. Mijn telefoon staat aan, de hele nacht. En morgen kom ik terug.

Dag 1 en 2   I  Het maken van de kaart en de eerste keuzes

Vandaag gaan we samen de kaart en eventueel de advertentie maken. Zoals geen mens hetzelfde is, zo is naar mijn idee ook geen kaart hetzelfde. Met elkaar zoeken we naar de juiste woorden, de mooiste afbeelding en de beste vorm. 

We gaan vandaag ook aan tafel zitten om een begin te maken over de invulling van het afscheid. “Willen jullie een kist of een wade? Kiezen jullie voor een traditionele rouwauto of liever een vintage VW Bus? Kies je de bloemen bij je favoriete bloemist  of pluk je zelf een boeket uit eigen tuin?  En in welke sfeer willen jullie afscheid nemen? Ingetogen of juist meer uitbundig? Kerkelijk of op een mooie plek midden in de natuur? Hou je van traditionele koffie met cake of proosten jullie liever op het leven met een prosecco en een bitterbal?”                

Er zijn heel veel keuzes die gemaakt moeten worden maar dat hoeft niet allemaal tegelijk. Bij sommige keuzes heb je gewoon even tijd nodig om na te denken en soms helpt het als je er een nachtje over slaapt. Neem je tijd hiervoor. Ik zorg er steeds voor dat die tijd en rust er is en houd daarbij het overzicht.                                              

Ik maak in deze eerste dagen ook een begroting zodat je niet voor verrassingen komt te staan en weet waar je aan toe bent.

Dag 2,3,4,   I   Nog meer keuzes……  

Stap voor stap krijgt de invulling van het afscheid steeds meer vorm en inhoud. De keuzes die eerder gemaakt zijn, gaan we verder uitwerken. Zijn er mensen die iets willen zeggen bij het afscheid? Een gedicht voor willen lezen? Een lied willen zingen?Willen jullie foto’s laten zien? Zijn er (klein-) kinderen die bij het afscheid de kaarsjes aan willen steken of misschien bellen blazen? Als alle wensen en keuzes duidelijk zijn maken we samen een draaiboek. Hierin staat wie wat doet en op welk moment. Zo is het voor iedereen helder hoe de dag van het afscheid er uit gaat zien. Op een van deze dagen gaan we ook met elkaar de afscheidslocatie bekijken, zodat je weet hoe dat eruit ziet en hoe het op de dag van het afscheid zal gaan.

Dag 5   I   De puntjes op de i  

Vandaag ronden we het draaiboek af en hebben we de tijd om de laatste puntjes op de i te zetten. Verder hoeft er deze dag niet zoveel meer te gebeuren. Soms is het  een dag van (veel) bezoek met de mogelijkheid voor condoleren en afscheid nemen.  Ook kun je kiezen om vandaag de kist of wade te sluiten. We doen dat uiteraard altijd in overleg met elkaar. Je bepaalt zelf het tijdstip en wie daar bij zijn. Na deze emotionele en hectische dagen is het prettig om je voor te bereiden op de dag van morgen. Neem een lekker warm bad, maak een boswandeling of laat je masseren. Gun jezelf in ieder geval even rust. Alles is geregeld.

Dag 6   I   De dag van het afscheid  

De dag van de uitvaart is aangebroken. Alles wat in de afgelopen dagen is ontstaan krijgt daadwerkelijk vorm. Alles is geschreven, geoefend, de beslissingen zijn genomen. Nu komt het moment waar we samen naartoe hebben gewerkt. Het belangrijkste op deze dag is rust. Rust om samen goed afscheid te kunnen nemen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat jullie aandacht helemaal gericht kan zijn op het afscheid en de mensen die dicht bij je staan. Ik ben er om alles voor jullie in goede banen te leiden. Niet op de voorgrond, maar daar waar nodig. Ik ben er. Voor jullie.

“een uitvaart is geen dag uit iemands leven,

het is het leven in één dag”