Soms heb je van die dromen die je wakker houden…….totdat je ze uitvoert. De kiem van mijn droom is ontstaan bij het plotselinge afscheid van mijn vader. Naast het ongeloof, de ontreddering en verdriet, voelde ik een diepe innerlijke kracht. Een kracht die mij dreef om eigen keuzes te maken bij het afscheid. Die eigen keuzes, passend bij wie mijn vader was, hebben mij enorm geholpen om, de eerste stap te zetten, in een wereld zonder hem. Van dichtbij heb ik gezien dat mensen soms verlamd zijn door verdriet bij het verlies van een dierbare. Bij het regelen van de uitvaart hoorde ik dan: “Regel het maar, ik weet het niet”. Dat triggert mij, ik denk dat mensen in “hun buik” wel weten wat ze willen, maar dat zij op dat moment niet bij dat gevoel kunnen komen. En het is precies dát, waar ik graag met jou naar op zoek ga. Door als mens naast je te staan, luister ik naar jou, ook naar wat er niet wordt gezegd. Met oprechte aandacht en alle tijd die er voor nodig is, leer ik jou en je naasten beter kennen. Dit persoonlijke contact zorgt voor een sfeer van vertrouwen, die nodig is om samen het afscheid vorm te geven.

Gedurende de jaren werd de kiem van mijn droom om uitvaartbegeleider te worden, steeds meer gevoed. Ik heb van dichtbij uitvaarten meegemaakt, waarbij ik soms heb gedacht dat het een uitvaart van iedereen zou kunnen zijn. Dan stond ik buiten en dacht ik: “Hebben we nu iemands leven herdacht?” Zijn dit de herinneringen die we meenemen in ons eigen leven?” Hoe graag wi ik mensen laten weten dat het anders kan, dat het anders mag! Dat niets moet zoals het hoort, maar dat het mag gaan op je eigen manier, jouw manier. Dat is dus wat ik bedoel met een persoonlijk afscheid. Verstild en ingetogen, groots en uitbundig. Het is allemaal goed, als het maar bij jou past.      

Ik ben geen “standaard” uitvaartverzorger. Verwacht geen mantelpakje, want ik kom als mezelf; een mensen-mens, creatief, verbindend, liefdevol, inspirerend en met een vleugje humor. Ik ben wie ik ben, ook in mijn werk als uitvaartbegeleider. Als je me iets vraagt wat ik je niet kan bieden, zeg ik je dat. Tegelijkertijd geef ik je ook alles wat ik je kan geven: mezelf.

Conny van den Heuvel

 

“een uitvaart is geen dag uit iemands leven,

het is het leven in één dag”