Opbaren

Een bijzondere plek om iemand op te baren is thuis, in de eigen vertrouwde omgeving. Thuis. Dat kan de woonkamer of serre zijn, maar ook een atelier, werkplaats, tuinhuisje of het huis van een familielid. Het fijne van thuis opbaren is dat je je dierbare nog dicht bij je hebt. Op ieder moment van de dag kun je er bij zijn, zo vaak als je wilt. Je kunt je eigen sfeer maken met kaarsjes en muziek en je regelt zelf wie er langskomt en wanneer.

Maak je liever gebruik van een uitvaartcentrum dan kan dat ook. Je kunt dan op afspraak de overledene bezoeken. Bij sommige uitvaartcentra is er de mogelijkheid om een 24-uurs kamer te huren. Je krijgt dan de sleutel mee, zodat je er dag en nacht in kunt.

Koeling

Als de overledene word opgebaard, is het belangrijk om het lichaam zo goed mogelijk te houden. Dit gebeurt meestal met een koeling. Iedere dag kom ik langs om te controleren of het nog goed gaat.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een moeilijk woord voor lichte balseming. De manier waarop deze behandeling gebeurt, kun je vergelijken met een nierdialyse. Er wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht die de bacteriën tijdelijk verdooft. Het voordeel van een lichte balseming is dat het lichaam er iets mooier, natuurlijker uitziet en niet zo koud aanvoelt. Een ander voordeel is dat de omgeving van de overledene op kamertemperatuur mag blijven. Voor een thuisopbaring kan dit een toegevoegde waarde zijn. De behandeling kan thuis plaats vinden of in een uitvaartcentrum.

Klik hier voor meer informatie over thanatopraxie